Mug hos hest

Mug er en hudbetændelse i hestens kodeled der som regel er forårsaget af bakterielle infektioner eller parasitter (fnat).

Forebyg og aflast mug - Dyrlægens råd

Mug er et navn der dækker over sår og udslæt i området omkring kodeleddene på heste. Mug kan også sprede sig op på piben. Mug kan alle heste få, men undersøgelser har vist, at hesteracer med meget hovskæg er særlig berørte.

Symptomer på mug

 • Små sår og skorper ved kodeled, der både kan være væskende og tørre
 • Varme
 • Hævelse
 • Rødme, især hos lyspigmenterede heste
 • Ømhed
 • Eventuel halthed

Det første tegn på mug er mindre sår og skorper i og omkring kodeleddet. Nogle gange opstår der varme og hævelse på grund af spredning af inflammation.

Hvad forsager mug?

Mug er normalt forårsaget af bakterielle infektioner, men kan også forekomme som et resultat af andre årsager såsom skab (Chorioptes equi), lysfølsomhed og allergi. Huden er et beskyttelsesorgan mod uønskede mikroorganismer, men hudens beskyttende barriere kan nedbrydes , hvis huden bliver fugtig og / eller irriteret. I tilfælde af en beskadiget hudbarriere opstår der en mild betændelse i huden, der hvor små revner dannes.

I disse revner kan mikroorganismer såsom bakterier og svampe rodfæste og forårsage en infektion. Huden ved kodeled er meget følsom, og hvis den ikke holdes tør og ren kan den let blive beskadiget. En af de mest almindelige grunde til, at en hest får et mug, er for meget fugt, da vand udtørrer huden. Det er derfor almindeligt, at hesten har problemer med mug i vinterhalvåret når det regner meget, og græsarealer og folde bliver mudrede.

For heste, der ofte har tilbagevendende problemer med mug, som ikke reagerer på behandling, eller som har mug året rundt, anbefales det, at en dyrlæge kontaktes for at undersøge grundårsagen og behandle i overensstemmelse hermed.

Følger af mug

Hesten kan være øm i det berørte område når den berøres, og som følge heraf halt på det berørte ben. Hvis mug ikke behandles i tide, kan det sprede sig opad og påvirke huden på piben. En almindelig komplikation ved ubehandlet mug er lymfangitis (betændelse i lymfekar), en tilstand, der betyder, at lymfekar i hestens ben er betændte. Lymfekarrene transporterer væske væk fra vævene, men ved en betændelse i lymfekarrene sker dette ikke som normalt. Væske samles derefter i hestens ben, der svulmer kraftigt op, hvilket kan være meget smertefuldt for hesten og i værste fald føre til kroniske skader.

Sådan kan du selv behandle mug

Ved milde symptomer på mug kan du prøve at pleje dette selv ved følgende:

 • Vask og opløst alle skorper i området med vand og eventuelt en mild sæbe såsom Lactacyd. Bakterierne er placeret under skorperne, og det er derfor vigtigt, at disse fjernes. Hvis skorperne er hårde, skal du ikke prøve at pille eller rive dem af – du risikerer så at beskadige huden yderligere. Prøv at opløse dem ved hjælp af for eksempel olie eller vaseline.
 • Vask området med 1% opløsning af Virkon ™ S. Brug en ren svamp eller klud til at påføre opløsningen på huden. Skyl med rent vand efter 10 minutter. Sørg for at opløsningen ikke kommer i kontakt med hestens øjne eller ører.
 • Tør forsigtigt området tørt.
 • Tør forsigtigt området tørt. Smør huden omkring sårene med en fugtgivende og blødgørende salve, såsom Helosan®.

Virkon™S har effekt mod bakterier og svamp eder forsager mug

Virkon ™ S er et desinfektionsmiddel med en dokumenteret effekt mod virus, bakterier og svampe. Intet andet desinfektionsmiddel på markedet er så vel dokumenteret. Sammensætningen er unik og har dokumenteret effekt mod de fleste mikroorganismer der kan være involveret i mug. For eksempel Malazzia spp, Dermatophilus congolensis ,, Staphylococcus aurus og Streptococcus euqi. For mere information om mikroorganismer, se vores hjemmeside her.

Begynd at vaske, så snart du ser tegn på mug for at forhindre, at det spredes. Gentag vasken dagligt. Hvis muggen ikke mindskes efter nogle dage, eller hvis det spreder sig, anbefales det at kontakte en dyrlæge.

Hvordan forebygger jeg mug?

I Danmark er klimaet ofte fugtigt. Det er derfor vigtigt at være ekstra forsigtig i den daglige pleje af hesten og have rutiner for at holde benene rene og tørre. Undgå mudrede folde så meget som muligt. Undersøg om der er dræningsmuligheder. Rengør boksen hver dag, og sørg for, at strøelse er tørt og rent. Opret rutiner til rengøring og desinfektion af hestens nærmiljø for at reducere niveauet af smitsomme mikroorganismer og dermed mindske smittespredning.

Virus, bakterier og svampe er smitsomme mikroorganismer der kan overføres fra en hest til en anden enten gennem direkte kontakt mellem heste eller via overflader, udstyr, køretøjer og mennesker, der er kontamineret (smittebærer af en sygdomsfremkaldende mikroorganisme) eller fra et dyr med infektion. Vaccination mod sygdomme er vigtig. Medicin kan bruges i tilfælde af sygdom, men ingen af vaccine eller medicin kan tilbyde fuldstændig effektiv og økonomisk beskyttelse mod alle de organismer der truer med at forårsage sygdom hos heste. For at minimere spredning af infektion og risikoen for at din hest skal få en smitsom sygdom, er det vigtigt at have regelmæssige rutiner for rengøring og desinfektion. Virkon ™ S er det ultimative desinfektionsmiddel med dokumenteret effektivitet mod de fleste virus, bakterier og svampe, der kan forårsage sygdom hos din hest. Virkon™S er på samme tid det mest skånsomme middel over for dyr, mennesker og miljø.

Rutiner til smittebeskyttelse med rengøring og desinfektion

Staldgang og bokse:

 • Fjern alle løse genstande
 • Fjern alle organiske materialer som, gødning, strøelse og mere
 • Vask rent, gerne med en sæbe, anvend evt. en højtryksrenser. Det bedste resultat opnås ved desinfektion af helt rene overflader. Det er ikke muligt at desinficere ordentligt på steder med skidt, snavs og overflader med gammelt fedt og anden biofilm.
 • Desinficér alle overflader med en 1% opløsning af Virkon ™ S, enten ved hjælp af en højtryksrenser, rygsprøjte eller en vandkande. Sørg for, at alle områder er gennemblødt
 • Lad det tørre, inden du fordeler nyt og rent strøelse.

Krybber, vandkopper, spande og andet udstyr

 • Vask krybber, vandkopper, spande og andet udstyr med en 1% opløsning af Virkon ™ S For eksempel med en klud eller svamp. Sørg for at alt er vasket rent inden desinfektion. Sørg for, at alle overflader er gennemblødt af Virkon™S opløsningen
 • Lad det virke i 10 minutter, skyl derefter med rent vand og lad det tørre

Hestetransport

 • Fjern alt organisk materiale både indeni og udvendigt (glem ikke hjulene) ved hjælp af en hård børste og / eller højtryksrenser. Anvend evt. sæbe.
 • Desinficér alle overflader med en 1% opløsning af Virkon ™ S, enten ved hjælp af en højtryksrenser, rygsprøjte eller vandkande. Sørg for, at alle områder er gennemblødt. Start indefra og slut ude med desinfektionen
 • Lad det virke i 10 minutter, skyl derefter med rent vand og lad det tørre

Luftdesinfektion
Stald støv og luftbårne partikler fra næsen, fx efter nysen, kan sprede mikroorganismer. Virkon ™ S kan bruges til at reducere antallet af skadelige mikroorganismer i luften.

 • Sprøjt en 0,5% opløsning af Virkon ™ S i stalden ved hjælp af en mekanisk rygsprøjte, tågeforstøvningsanlæg eller en højtryksrenser med lavt tryk.
 • Gentages dagligt for at få den bedste effekt. Dette kan udføres med dyr i stalden

Kilder:

 1. Bergvall, Kerstin E. Equine Pastern dermatitis 8th World Congress of Veterinary Dermatology. 2016, 329-334.
 2. https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hast/halsolage-for-hast/fotskabb-och-mugg-studeras-i-hastprojekt/
 3. https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hast/sjukdomar/djursjukdomar-a-o/streptotrikos-hos-hast-dermatophilus-congolensis

Linda Nilsson

Doctor of veterinary medicine
Pharmaxim

Dokumentation

Virusliste

Støvlebad

Find forhandler