Virkon™ H

Det optimale desinfektionsmiddel; yder beskyttelse mod smitte i drivhuse, tilhørende bygninger og på udstyr.

Kartoffellagre

Kartoffelvirus Y (PVY)

PVY er en plantevirus, der tilhører virusfamilien Potyviridae, og er den mest markante virussygdom på kartofler i Sverige og mange andre europæiske lande inden for landbruget. Virusset forårsager krøllesygdom hos kartoffelplanter og hovedsageligt kartofler, men kan også inficere andre kartoffelplanter som tomat og peberfrugt. PVY spredes primært af bladlus og sygdommen fører til hæmmet vækst i planterne, hvilket igen fører til afgrødetab. En anden grund til øget bekymring er, at nogle af de nye stammer af PNY kan forårsage kartoffelknoldnekrotisk ringpletsygdom (PTNRD). PTNRD skaber nedsænkede eller nekrotiske ringe på knudeoverfladen, som kan strække sig ind i kødet.

Sådan identificeres PVY

Ved et primært symptom opstår symptomerne samme år, som infektionen er opstået. Et karakteristisk symptom på PVY-infektioner involverer en gul eller lysegrøn plet af bladvæv – også kendt som mosaik. Milde symptomer kan være svære at identificere og i nogle tilfælde ikke-eksisterende, hvilket gør sygdommen svær at opdage. Sekundære symptomer (spredning via frøet til næste års generation) er tydeligere og lettere at få øje på. Planter, der er inficeret, bliver væsentligt mindre og blegere end sunde planter. Bladene får en kraftig mosaikfarveændring og bladene bliver tydeligt rynkede, deraf sygdomsnavnet krøllesyge. Derudover kan knuderne i nogle tilfælde også give symptomer. Ved symptomer opstår nekrotiske pletter overfladisk på knolden.

For at bekæmpe PVY mest effektivt, er du nødt til indirekte at bekæmpe bladlusene som en forebyggende foranstaltning, fordi virussen spredes på en ikke-vedvarende måde. God hygiejne i form af rutinemæssig rengøring og desinfektion er afgørende for en god smittebeskyttelse. Dette omfatter desinfektion af alle bygningsoverflader, bevægeligt udstyr, sko, køretøjer og værktøj. Implementeringen af ​​bedste praksis for biosikkerhedshygiejne vil hjælpe med at reducere risikoen ved at indføre smitsomme organismer i et givet arbejdsmiljø, hjælpe med at forhindre spredning af sygdomsfremkaldende patogener mellem personale og deres indtræden i fødekæden.

Byg infektionsbeskyttelse og biosikkerhed med Virkon™ H desinfektionsmiddel

Virkon™ H kan bruges til at desinficere opbevaringsrum, kasser, sorteringsanlæg og transportbånd efter grundig rengøring. Ved meget højt infektionstryk af Erwina carotovora subsp. atroseptica og forskellige opbevaringssvampe – skimmelsvamp, Fusarium-råd og Phomar-råd – op til 5 % Virkon™ H-opløsning kan være påkrævet for at opnå den bedste effekt.